Iedereen gaat zich wel eens gezellig (met vrienden) te buiten aan fondue Bourguignonne.
Verschillende soorten vlees worden er voor gebruikt: biefstuk, kipfilet, gehaktballetjes, hamlapje, etc.
De stukjes vlees geprikt aan een lange vork in het hete vet van een tafelkomfoor dichtschroeien en gaar laten worden.
Stokbrood, salade en fondue sauzen horen daarbij.
Maar….. geen ‘fabriek sauzen’, die altijd een zelfde smaak hebben.
Veel lekkerder en leuker is het om ze zelf te maken. Door kleine wijzigingen in de samenstelling is de smaak iedere keer weer een verrassing.

Aanvulling van de sauzen.

- klop een halve liter room (zonder toevoeging van suiker) tot slagroom.
- neem een pot mayonaise of maak de mayonaise zelf.
  Zelf maken is lekkerder, maar ook zwaarder.
- doe bij elke saus ongeveer 2 eetlepels mayonaise en 1 eetlepel slagroom naar smaak.
- In de "Duivelstoejager" en de "Alsof het nooit zomer wordt" saus wat meer room
  en wat minder mayonaise.
- In de "Wat mij nou overkomen is" en de "de Stille Kracht" saus wat minder room
  en wat meer mayonaise.

“Waar is mijn kammetje nou?” saus

- een klein borrelglas sherry
- een klein borrelglas Cognac
- 2 flinke eetlepels pindakaas
- de pindakaas goed met de sherry vermengen en flink roeren, totdat er een stevige
  pasta ontstaat.
- 2 eetlepels tomatenketchup toevoegen en weer flink roeren.
- 30 kappertjes toevoegen.
- 2 á 3 druppels Tabasco toevoegen.
- het geheel in een klein kommetje doen zodanig dat nog voor de helft 'ruimte'
  overblijft voor aanvulling met room en mayonaise.

“Duivelstoejager” saus

- van een potje gemberbolletjes op siroop 10 bolletjes heel fijn hakken.
- in een serveerkommetje of schaaltje doen.
- één eetlepel pittige (b.v. Surinaamse) kerry en wat siroop uit het gemberpotje
  vermengen met de gember.
- aanvullen met room en mayonaise.

“Alsof het nooit zomer wordt” saus

- rasp circa 1 ons zachte belegen kaas.
- kook een ei hard en prak deze na afkoeling heel fijn.
- hak peterselie heel fijn tot de hoeveelheid van één eetlepel.
- voeg wat zout en peper toe (even proeven)
- in een serveerkommetje doen en aanvullen met room en mayonaise.

“Wat mij nou overkomen is” saus

- 15 zure zilveruitjes fijn hakken.
- 4 zoet-zure augurken fijn hakken.
- vermengen met 2 eetlepels tomatenketchup.
- in een serveerkommetje doen en aanvullen met room en mayonaise

“de Stille Kracht” saus

- prak één banaan heel fijn.
- pers een halve of hele citroen uit.
- vermeng dit in een kommetje en vul het aan met room en mayonaise.

Weergaven: 202